Ramai Ibu-Ibu Muda Sekarang Ini Tidak Begitu Menjaga Diri Ketika Dalam Pantang Kecuali…..

Penjagaan dalam pantang mestilah kita perlu ambil berat jangan sekali-kali kita abaikan dan malas mempraktikkannya.  Ramai ibu-ibu muda sekarang ini tidak begitu menjaga diri ketika dalam pantang kecuali jika mereka dijaga oleh orang tua. Waktu ini ramai ibu-ibu yang bekerja dan mempunyai anak-anak yang bersekolah dan mereka tidak dapat balik ke kampung dan juga terpaksa menjaga diri sendiri ketika dalam pantang.  Oleh itu, ramai di antara ibu-ibu muda tidak begitu menitikberat akan diri sendiri ketika di dalam pantang. Mereka tidak tahu bahawa ketika dalam pantanglah kita boleh berehat, diet dalam pemakanan dan menjaga diri dan anak agar sentiasa sihat.

Untuk ibu-ibu selepas bersalin, tips-tips dalam penjagaan Rahim yang kebanyakkan ibu-ibu muda sekarang kurang memberi tumpuan, mereka tidak tahu bahawa penjagaan rahim sangatlah penting untuk kesihatan dan juga perhubungan kelamin antara suami dan isteri. Sekiranya rahim kita tidak dijaga dengan baik ianya akan memudaratkan diri kita sendiri. Apabila rahim kita jatuh maka kesakitan di bahagian bawah amatlah sakit dan menganggu kesihatan kita dan hubungan kelamin bersama suami juga terganggu.

Berikut ialah 5 tip dan cara yang boleh amalkan untuk mengecutkan rahim setelah selamat bersalin.

1. Menyusukan bayi dengan kerap

Tahukah anda, menyusukan bayi dengan kerap membantu mengecutkan Rahim dengan cepat.

Apabila anda menyusu, kelenjar pituitari merembeskan hormone oxytocin. Hormon oxytocin bertindak mengecutkan otot sepertimana ia membantu pundi susu dalam payudara menyebabkan susu ditolak ke hadapan dan sedia untuk dihisap oleh bayi.

Perkara yang sama berlaku pada sel otot di dalam rahim. Hormon oxytocin yang terhasil membantu mengecutkan rahim kepada bentuk asalnya semula

Bukan itu sahaja, hormone ini juga mendorong perasaan kasih saying si ibu dengan anak.

2. Bertungku

Amalan nenek moyang kita seperti bertungku sangat membantu mengecutkan rahim dengan cepat.

Amalan bertungku membantu melancarkan aliran darah di kawasan perut dan rahim, melancarkan pengeluaran darah nifas daripada rahim, membuang angin lantas membantu mempercepatkan pengecutan rahim.

3. Berbengkung

Berbengkung lebih kepada membantu membentuk tulang pinggul yang terbuka semasa proses mengandung dan bersalin tetapi ia juga membantu menghalang angina masuk ke perut dan badan.

4. Minum air yang sedikit tetapi kerap

Yang ini lebih kepada mengempiskan perut walau ada sesetengah orang kata kecutkan rahim. Ada yang kata minum banyak nanti rahim kembang. Tiada kaitan air dengan rahim. Air tidak memasuki rahim yaa. Yang pasti bagi mereka yang menyusui bayi sangat perlu untuk minum air yang mencukupi.

5. Mengamalkan produk SEERI

Wanita-wanita yang ingin mengecutkan peranakan selepas bersalin boleh mengamalkan makanan tambahan SEERI. Ini kerana SEERI mengandungi nutrisi tambahan terbaik seperti halia bentong, mas cotek, serapat, manjakani, gam arab dan garam bukit yang mampu mengecutkan peranakan selepas bersalin.

SEERI boleh diambil seawall 14hari selepas bersalin dan akan membantu mengecutkan peranakan dengan cepat. Manjakani mengandungi tannin yang bagus untuk mengetatkan otot vagina, vitamin A dan C, kalsium, protein, serta mengandungi elemen astringent untuk membasmi bakteria.

Kandungan tannin dalam manjakani yang tinggi (50 – 70%) sebenarnya bersifat astringent. Tannin adalah biomolekul polyphenolic yang mampu menyebabkan tisu otot mengecut. Selain itu, manjakani juga bersifat mengecutkan peranakan dan mengurangkan keputihan.

Selain itu, SEERI mengandungi halia bentong yang sangat bagus untuk membuang angin dalam badan dan dalam rahim. Terdapat penyelidikan yang dijalankan di Australia menemui halia sebagai bahan anti-coagulant (pembekuan darah) yang sangat berkesan berbanding aspirin, mengukuhkan lagi khasiat yang ada pada halia. SEERI ini kerana diformulasi khas dalam bentuk pastil dan rasanya yang lazat berperisa lemon. Wanita-wanita diluar sana yang mempunyai masalah tersebut hanya perlu kunyah sahaja. Best kan?

Ini di antara tips dan petua yang kami kongsikan kepada anda. Selebihnya anda perlulah mendapatkan nasihat doktor

SELAMAT MENCUBA !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *