9 Cara Berkesan Melembutkan Tumit Kaki Pecah, Gatal Dan Merekah

“Stresnya tengok tumit kaki pecah ni. Ada masanya gatal-gatal dan boleh luka pula. Rasa tak selesa dan malu nak pakai selipar.”

Tumit kaki merekah. Bukan sahaja menjejaskan penampilan kaki anda, tetapi membuatkan kaki kering, kasar serta menggelupas. Kadang-kadang rasa sakit biarpun memijak cadar. Nak berjalan pun tak selesa.

Walaupun ia tidak membahayakan kesihatan, tetapi sebenarnya ia menandakan kulit anda terlampau kering. Kekurangan air di dalam badan akan menyebabkan kaki anda terlampau kering.

Umumnya, masalah ini berpunca daripada kekurangan lembapan pada bahagian tumit kaki. Menurut pakar, ada banyak sebab yang boleh menjadi punca tumit kaki merekah dan kering. Antaranya termasuklah:

  • kurang minum air
  • kaki sering terdedah kepada suhu sejuk seperti bilik berhawa dingin
  • merendam kaki dalam air panas terlalu kerap
  • penggunaan sabun yang tidak sesuai
  • masalah kencing manis / diabetes
  • obesiti
  • amalan pemakanan tidak sihat

Meskipun masalah ini tidaklah serius, namun sudah tentulah ia mendatangkan rasa tidak selesa hingga mampu merendahkan keyakinan diri apabila berhadapan dengan situasi tertentu yang memerlukan seseorang membuka kasut.

Berikut adalah beberapa cara merawat dan mengatasi tumit kaki pecah yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

9 CARA MELEMBUTKAN TUMIT KAKI PECAH, GATAL DAN MEREKAH

1. Miracle Herbal Lotion

Antara cara paling berkesan yang boleh anda lakukan dengan mudah di rumah adalah dengan menggunakan Miracle Herbal Lotion. Ini kerana dalam Miracle Herbal Lotion ini mengandungi herba terbaik yang membantu merawat kulit kering dengan selamat.

  • Kandungan aloevera dalam Miracle Herbal Lotion berfungsi sebagai memelihara kulit dan membaiki sel yang rosak dan penghasilan kolagen dan protein yang mengawal proses penuaan kulit dan kedutan. Ia juga mempunyai sifat membersih dan anti-septik, bertindak dengan kuat terhadap bakteria, virus dan kulat.
  • Kandungan minyak zaitun dalam Miracle Herbal Lotion bertindak sebagai melembapkan kulit. Minyak ini mengandungi sejumlah besar vitamin E, antioksidan yang melindungi kulit daripada pelbagai faktor luaran seperti sinaran matahari. Tekstur minyak zaitun yang ringan menjadikannya pelembap sempurna yang tidak melekit yang tahan lama dan sesuai dengan semua jenis kulit.

Istimewanya Miracle Herbal Lotion ini kerana diformulasi khas dengan Ekstrak Herba terpilih dan Essential Oil terbaik dan rasa sejuk berangin, ibarat ditiup sang bayu dari Everest. Hanya perlu sapu sahaja dibahagian yang bermasalah. Best kan?

2. MINYAK

Selain losyen dan pelembap, anda boleh menggunakan minyak yang sesuai seperti minyak zaitun, minyak kelapa atau minyak almond.

Penggunaan minyak ini akan meresap jauh ke dalam kulit dan sekaligus membantu meningkatkan kelembaban serta merawat rekahan.

3. LEMON & GARAM

Lemon adalah salah satu bahan yang sangat popular sebagai home remedy. Selain memiliki khasiat yang pelbagai, ia mampu menyingkirkan sel-sel kulit mati pada kulit. Garam pula boleh mencegah jangkitan pada luka atau kulit kaki yang merekah.

Caranya, rendam kaki anda di dalam air suam yang di campur dengan perahan lemon dan garam. Boleh juga gantikan garam dengan baking soda. Wangi pun wangi!

4. BELIMBING BULUH

Belimbing buluh adalah antara bahan yang digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat beberapa jenis penyakit seperti batuk, jerawat, kegatalan, dan bengkak. Kandungan vitaminnya dipercayai boleh membantu merawat kulit kaki yang kering dan merekah.

Caranya, ambil beberapa biji buah belimbing buluh dan lenyek kasar. Kemudian, gosokkan pada tumit anda perlahan-lahan selama beberapa minit.

Amalkan rutin ini setiap minggu untuk mendapatkan tumit yang lebih halus dan licin.

5. TEPUNG BERAS & MADU

Madu memiliki banyak kebaikan dan boleh berfungsi sebagai pelembab pada tumit kaki. Sementara itu, tekstur kasar daripada tepung beras pula membantu menghapus rekahan dan kulit kering.

Gaulkan kedua-dua bahan ini sehingga menjadi pes dan scrubkan pada tumit anda dengan kerap. Boleh juga dijadikan air rendaman.

6. ASAM KEPING / ASAM JAWA

Masukkan beberapa keping asam keping ke dalam besen mandian yang berisi air suam. Rendamkan tumit kaki pecah tersebut selama beberapa minit.

Boleh juga melumurkan kaki dengan asam jawa dan rendamkan kaki dalam air suam untuk membilasnya.

7. BAWANG MERAH / BAWANG PUTIH

Bawang putih dan bawang merah mengandungi komponen antibakteria yang juga boleh membantu memperbaiki sel kulit.

Potong bawang merah / bawang putih yang kepada 2 bahagian. Sapukan tumit kaki anda yang pecah sehingga jusnya kering. Lakukan setiap hari sehingga sembuh dan anda berpuas hati dengan hasilnya.

8. GOSOK DENGAN BATU APUNG (PUMICE STONE)

Rendam kaki anda pada air suam yang sudah dicampur dengan cuka selama beberapa minit. Seperti garam, sedikit cuka berkesan menghilangkan bau serta mencegah jangkitan.

Kemudian, gosok dengan batu apung agar kulit mati tertanggal dengan lembut. Pumice stone atau batu apung ini merupakan batu yang terbentuk hasil daripada lava gunung berapi yang mengeras. Sejak sekian lama, khasiatnya telah diamalkan sebagai alat pembersih tubuh. Kini ia boleh didapati dengan mudah di farmasi.

9. GETAH BETIK MUDA

Petua tumit kaki pecah yang seterusnya adalah menggunakan getah betik muda. Caranya, gosok getah betik muda pada tumit kaki. Biarkan kering selama 10 minit dan bilas dengan air bersih.

Amalkan dua kali seminggu dengan konsisten sehingga mendapat hasil yang diinginkan.

Semoga dengan cara ini dapat membantu melembutkan tumit kaki yang kering. Semoga bermanfaat yaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *