BAGAIMANA NAK TINGKATKAN SISTEM IMUN ANAK ANDA?

Apabila berfungsi dengan betul, sistem imun kita telah direka dengan sebaiknya untuk melawan penyakit, bakteria dan virus.

Jika imun lemah, pada bila-bila masa sahaja, anda dan anak-anak anda akan lebih mudah terdedah kepada selesema atau mana-mana penyakit yang serius.

Kita dikelilingi oleh bakteria dan kuman dalam kehidupan seharian dan pendedahan ini sebenarnya boleh menguatkan sistem imun anak kita.

Tetapi, perkara utama lain yang patut anda lakukan, sebagai seorang ibu atau bapa yang prihatin, adalah untuk memastikan anak kita sentiasa sihat dan kuat untuk melawan jangkitan.

Jadi, di sini adalah beberapa tips untuk meningkatkan sistem imun anak anda:

1. Kismis

Kismis mengandungi pelbagai garam mineral dan vitamin yang sangat tinggi jumlahnya.  Garam mineral seperti zat besi, kalsium, kalium magnesium pula meningkatkan pertumbuhan tulang, sel darah, denyutan jantung dan antibodi anda.  Begitu juga dengan vitamin yang menghasilkan perkembangan minda secara berterusan.

2. Bijirin

Bijirin adalah karbohidrat yang memberikan tenaga kepada seluruh badan dan akhirnya akan hilang setelah tenaga digunakan. Bijirin juga mengandungi protein serta anti oksidan yang berfungsi menyihatkan otak dan jantung.

3. Bawang Putih

Bawang putih mengandungi vitamin dan mineral yang pelbagai.  Ia dapat mencegah bakteria dan merupakan makanan yang bersifat antiseptik dalam menjadikan antibodi lebih kuat tanpa penyakit.

4. Buah-Buahan Dan Sayur-Sayuran

Memakan buah dan sayur menjadikan antibodi seseorang lebih kuat kerana ia dapat mengurangkan tekanan darah tinggi dan kolestrol.  Ia kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral serta pelbagai zat yang perlu diambil sejak kecil lagi.

5. Kurma

Percaya atau tidak, buah kurma memberikan kekuatan dan kekebalan tubuh badan kepada anda disamping merupakan bekalan tenaga yang terlalu tinggi.  Kurma juga dapat menguatkan minda dan daya ingatan.

6. Makanan Jenis Kekacang

Makanan jenis kekacang kaya dengan vitamin E yang dapat melindungi kuman dan virus dalam badan. Ia juga mampu melindungi sel-sel yang terbina daripada terkena virus atau bakteria yang berpotensi melemahkan antobodi dan minda.

7. Yummy Q

Yummy Q ialah pastil buah-buahan yang mengandungi nutrisi tambahan terbaik  iaitu labu, gingko biloba, kurma, kismis, garam bukit dan garam arab. Yummy Q diformula khas untuk kanak-kanak. Ibu bapa boleh jadikan ia sebagai makanan tambahan untuk anak kerana Yummy Q bukan sahaja membantu meningkatkan sistem imun tetapi boleh menambahkan selera makan kanak-kanak.

Kandungan nutrisi seperti labu, kismis dan kurma sangat membantu untuk meningkatkan meningkatkan sistem imun anak anak. Istimewanya Yummy Q ini kerana mempunyai rasa yang lazat dan sangat sedap yang mendorong anak anak untuk mengamalkannya setiap hari.

1 botol Yummy Q mengandungi 3 perisa yang sangat lazat iaitu, stoberi, epal dan oren.

SELAMAT MENCUBA MOMMIES !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *