Biji Labu

Biji labu ni kan ia mengandungi vitamin dan mineral seperti vitamin K, E dan mineral seperti zink, mangan, besi, beta karotena, lutein, magnesium, tembaga, fosforus dan besi. 

Labu ni selain dari rasa isinya yang sedap dan boleh buat macam macam menu, biji labu ni juga miliki banyak khasiat untuk kesihatan kita tau.

Biji labu (kadang-kadang dipanggil pepitas) tidak selalunya dimasukkan dalam senarai makanan ringan yang sihat, namun biji labu boleh menjadi sumber nutrien penting, vitamin dan mineral.

Pada 285 kalori setiap cawan, biji labu adalah tambahan yang baik untuk sebarang diet. Mereka mengandungi kalsium, besi, magnesium, dan pelbagai nutrien yang bermanfaat yang dapat menyokong dan menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan yang optimum.

Biji labu dan kesan pada parasit cacing

Biji labu adalah salah satu cara yang paling popular untuk mengusir parasit dari badan. Kelebihan utama benih labu berbanding dengan ubat anthelmintik adalah selamat untuk kesihatan manusia. Bahan-bahan yang terkandung dalam benih labu tidak menyebabkan reaksi negatif dan tidak memberikan kesan sampingan.

Biji labu – ubat terbaik untuk cacing

Kesan anthelmintik benih labu adalah mungkin disebabkan oleh bahan yang dipanggil “cucurbitin”. Ia adalah racun asal tumbuhan, tetapi hanya toksik kepada cacing. Nematoda dan cacing pita sangat sensitif kepada cucurbitin.

Walaupun benih labu benar-benar selamat untuk manusia, sebelum memulakan rawatan, anda perlu berunding dengan pakar.

Kerana cucurbitin adalah racun yang kuat, ia menyebabkan kematian semua parasit sahaja. Apabila mereka memasuki usus seseorang, benih labu mempunyai kesan toksik yang kuat pada telur, larva, individu kecil dan besar parasit, yang kehilangan keupayaan untuk berpaut pada membran mukus usus, untuk membiak dan bertelur. Parut-parut yang neutralized dikeluarkan dari usus dalam proses peristalsis biasa.

Untuk kesan terbaik, julap dan pembersih enema diambil untuk tujuan ini. Bagi seseorang, cucurbitin adalah bahan yang benar-benar selamat, dan biji labu sangat lazat dan makanan istimewa.

Kandungan Biji Labu

Biji labu adalah gudang vitamin dan mineral yang menjadikan produk sangat berharga, baik dalam komposisi pelbagai hidangan dan dalam bentuk mentahnya. Jika anda melihat komposisi benih dengan lebih terperinci, anda dapat melihat bahawa ia mengandungi semua yang diperlukan untuk penuh, dan yang paling penting, operasi lancar badan.

 1. Vitamin A, B1, B2, PP, B5, B6, B9, C, E, K. Jika seseorang kekurangan vitamin, ini memberi kesan kepada kesihatannya, fungsi organ dan sistem badan, dan akan menyebabkan antibodi badan menurun. Itulah sebabnya sangat penting untuk dimasukkan ke dalam produk “vitamin” diet anda.
 2. Kukurbitin. Elemen ini mempunyai kesan melumpuhkan cacing. Sejak zaman purba, orang ramai kagum dengan biji labu dan menambahnya kepada makanan dan ubat.

Kelebihan mengamalkan labu dalam menu diet seharian

 1. Meningkatkan antibodi badan.
 2. Keadaan jantung dan saluran darah normal.
 3. Fungsi seksual yang baik dalam kedua-dua jantina.
 4. Metabolisma badan berfungsi dengan baik.
 5. Menstabilkan sistem penghadaman.
 6. Tahap hemoglobin meningkat.
 7. Menyihatkan rambut dan kuku.

Jenis cacing yang anti dengan biji labu

 • bulu bulu
 • pinworms
 • helminths cincin
 • cacing pita

SEMOGA DENGAN PERKONGSIAN INI DAPAT MEMBERI MANFAAT KEPADA IBU BAPA !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *