CARA ATASI MASALAH KEPUTIHAN

“Eeee tak selesanya dan rasa melekit dengan masalah keputihan keluar dua tiga hari ni. Ada bau pulak tu. Aduhai, kena tukar ‘panty liner’ bila sampai ofis. Harap-harap tak berbau, malu kalau kawan-kawan ofis tegur.”

Normal ke keputihan ini?

Ia adalah perkara biasa yang berlaku pada semua wanita yang sudah akil baligh. Lebih tepat lagi, keputihan adalah satu cara semula jadi yang dilakukan oleh badan untuk membersihkan alat sulit daripada bakteria secara tak langsung menyihatkannya.

Biasanya ia tidak berbau dan meninggalkan kesan cairan berwarna putih pada panties lebih-lebih jika wanita itu aktif, sedang menunggu hari untuk period hamil dan terlalu stress.

Namun, ia tidak normal jika ia keluar dengan banyak, berbau busuk, kenyal, melekit, menyebabkan gatal pada sekitar alat sulit dan ada yang berwarna selain daripada putih. Keadaan ini dipanggil Leucorrhoea.

Jangan risau, ada cara untuk mengatasi masalah keputihan. Anda boleh cuba 5 cara di bawah:

1. CAMPURAN JUS DAUN BASIL DAN MADU

Rebus daun basil dan ambil jusnya. Sebelum minum, letak sedikit madu setiap pagi dan malam selama dua minggu.

Daun ini juga terdapat dalam bentuk serbuk yang telah dipek di pasaran. Ia mirip dengan ‘oregano’ yang boleh didapati dalam botol seperti lada sulah.

2. SERBUK TAWAS

Bersifat sebagai antiseptik semulajadi, garam galian berupa kristal ini berkesan merawat semua jangkitan berkaitan dengan alat sulit.

Campurkan sedikit air pada serbuk tawas dan lalukan pada tempat yang gatal.

Tawas juga boleh digunakan sebagai deodoran dan skrub untuk menghilangkan bau badan.

3. BENDI

Ia mengurangkan pengeluaran keputihan. Cuci 100gram bendi dan potong kecil-kecil. Masukkan dua cawan air dalam periuk dan rebus bendi selama 20 minit atau sehingga air menjadi separuh. Tapis dan bahagikan pada tiga bahagian. Minum satu bahagian bersama sedikit madu, tiga kali sehari.

4. SERBUK HALIA

Rebus dua sudu serbuk halia bersama 250ml air hingga air menjadi setengah cawan. Amalkan minum selama tiga minggu.

5. MENGAMALKAN PRODUK SEERI

Bagi wanita yang mempunyai masalah keputihan boleh mengamalkan makanan tamabahan SEERI. Ini kerana SEERI mengandungi nutrisi tambahan terbaik iaitu Halia Bentong, Mas Cotek, Serapat, Manjakani, Gam Arab dan Garam Bukit yang mampu merawat keputihan dengan selamat.

Majakani dapat membersihkan bakteria di kawasan intim wanita. Khasiatnya sangat baik untuk mengatasi keputihan. Manjakani mengandungi khasiat yang bagus untuk mengetatkan otot vagina, serta mengandungi elemen astrogen untuk membasmi bakteria penyebab keputihan. Khasiat lain yang didambakan oleh kaum wanita adalah untuk menambah ‘kerapatan’ dan menjadikan lubang vagina lebih anjal.

Istimewanya SEERI ini kerana diformulasi khas dalam bentuk pastil dan rasanya yang lazat dan berperisa masam manis lemon. Wanita-wanita diluar sana yang mempunyai masalah keputihan hanya perlu kunyah sahaja. Best kan?

SEMOGA BERMANFAAT & SELAMAT MENCUBA !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *