KETAHUI RAHSIA KEBAIKAN URUTAN BAYI

RAHSIA KEBAIKAN URUTAN BAYI 👶
Urutan bayi membantu interaksi positif yang kuat dengan kegembiraan dan memupuk ikatan ibu bapa dan anak, dan faedah mengurut bayi adalah banyak dan pelbagai.
.
Apa itu urutan bayi?
Urutan bayi adalah pergerakkan ibu bapa yang perlahan-lahan mengusap badan bayi dengan menggunakan minyak urut atau losyen yang dibuat khusus untuk bayi. Urut terbukti dapat menenangkan bayi dan juga menyediakan peluang kepada ibu bapa untuk mengikat hubungan yang erat dengan si manja mereka.
.
Bila waktu sesuai untuk mulakan urutan bayi ?
Terdapat beberapa pendapat umum bahawa anda perlu menunggu bayi cukup satu bulan usianya sebelum urutan dimulakan. Ini kerana kulit bayi sangat lembut selepas lahir dan mengambil masa selama 15 hari untuk kulit menjadi benar-benar kuat .
.
Pada kira-kira 15 hari umur bayi anda tali pusat bayi anda akan jatuh, dimana ia boleh menyebabkan jangkitan jika terdapat minyak urut di dalamnya. Jika anda bercadang untuk membawa bayi anda untuk sesi urut secara berkumpulan maka anda dinasihatkan untuk menunggu sehingga bayi anda berusia enam minggu, ini kerana bayi sejak bayi akan berasa tertekan dalam persekitaran yang sesak.
.
Secara keseluruhan, satu bulan adalah umur yang sesuai kerana ia mempunyai pelbagai kebaikan iaitu, tali pusat telah jatuh dan pusat telah kering, ketika ini kulit bayi kurang sensitif berbanding ketika selepas mereka lahir dan keadaan kulit mereka lebih baik dan bayi pada usia ini boleh menjadi lebih responsif kepada sentuhan.
.
——————————————————————————————————–
Langkah pertama adalah minta ‘kebenaran’ bayi anda kerana anda tidak mahu memberi urutan apabila bayi anda tidak berminat. Cara mudah untuk melakukan ini adalah dengan mengambil beberapa minyak di tapak tangan dan menggosok perlahan-lahan pada perut bayi dan di belakang telinganya, dan perhatikan bahasa tubuhnya.
.
Jika dia tidak mahu disentuh atau merungut dan menangis ketika diurut, maka ia mungkin bukan masa yang tepat, lagi. Jika dia menunjukkan tanda-tanda positif dan seolah-olah baik saja dengan apa yang anda lakukan, maka anda boleh meneruskannya dengan urut.
.
Perlu diingat bahawa, pada mulanya, bayi anda mungkin kelihatan tidak selesa dengan urutan ini kerana ia adalah satu pengalaman yang baru. Tetapi apabila bayi anda sudah biasa, mereka mungkin tidak akan menolaknya ia sebaliknya cenderung untuk menikmatinya.
.
KLIK setiap gambar dibawah utk ketahui teknik urutan yang betul👇👇
.
Dah baca jangan lupa #SHARE ye. Supaya lebih ramai lagi mommies diluar sana amalkan urutan bayi.😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *